Keksiukai (mafininai) – tai porcijomis kepami pyragaičiai, kurie forma primena mažus keksus, tačiau turi paprastesnę tekstūrą ir dažnai gaminami be sviesto išplakimo. Jų kilmės šalys – Anglija ir JAV, kur susiformavo dvi skirtingos tradicijos: angliški keksiukai – tai greičiau paplotėliai, apkepti keptuvėje ir patiekiami su sviestu ir džemu, o amerikietiški – tai būtent tai, ką mes esame įpratę matyti – purūs, pūsti mini pyragaičiai.
Keksiukus lengva pritaikyti bet kokiems skoniams ir dietoms – galima juos pagaminti be cukraus, be gliuteno ar net su augaliniu pienu. Tai universalus kepinys, kuris visada tiks – ar tai būtų jaukus namų vakaras, ar didelė šventė.
Ingredientai:
- Miltai – 220 g;
- Cukrus – 200 g;
- Augalinis aliejus – 60 ml;
- Kiaušiniai – 3 vnt.;
- Kefyras – 250 g;
- Kepimo milteliai – 10 g;
- Vanilė – žiupsnelis;
- Druska – žiupsnelis;
- Citrinos žievelė.
Keksiukų gaminimas:
- Kiaušinius sumaišome su cukrumi, vanile ir druska, į mišinį įpilame augalinio aliejaus. Į bendrą masę įdedame kefyrą, sutarkuojame citrinos žievelę, išmaišome.
- Į kiaušinių masę suberiame miltus ir kepimo miltelius, užmaišome tirštą tešlą be gumuliukų. Tešlą sudedame į keksų formeles, išklotas specialiu kepimo popieriumi.
- Svarbu, kad tešla užimtų ½ formelių dalies. Kepame keksiukus 180 laipsnių temperatūroje 30-35 minutes, prieš kepdami pabarstome cukrumi.
Gaunasi aromatingi keksiukai su citrinos poskoniu. Tai geras būdas pakeisti parduotuvėje pirktus keksus naminiais kepiniais.
Parašyti komentarą